Kontaktirajte nas

Implantologija

Ugradnja implantata

Nakon gubitka zuba, vilična kost oko tog zuba, usljed nedostatka funkcije, polako nestaje i taj proces se nastavlja do kraja života. Ugradnjom implantata u kost, taj se proces može zaustaviti, a vilicama vratiti normalna funkcija i izgled. Bez obzira koji su razlozi gubitka zuba, najbolje rješenje za nadoknadu izgubljenog zuba je dentalni implantat.
To je vještački korijen zuba koji je izgrađen od titanijuma. On se ugrađuje direktno u kost donje, odnosno gornje vilice u lokalnoj anesteziji. Sama hirurška intervencija je bezbolna i kratkotrajna, nakon koje se postavljaju konci koji se uklanjaju za 7-10 dana. Nakon ugradnje implantata, neophodno je sačekati 2-4 mjeseca da prođe period oseointegracije (srastanje implantata za kost), nakon čega slijedi protetski dio.
Svi pacijenti, počevši od onih kojima nedostaje jedan zub, pa do pacijenata koji nemaju niti jedan zub u usnoj duplji. Na taj način pacijenti dobijaju određenu sigurnost i komfor, koji im nedostaju izradom mobilnih protetskih nadoknada. Postoje određeni pacijenti kod kojih ne postoji dovoljna količina raspoložive kosti za ugradnju implantata, te je kod njih neophodno uraditi augmentaciju alveolarnog grebena (nadoknada vještačkom kosti ili sopstvenom kosti). Sam proces augmentacije se može izvoditi i u toku ugradnje implantata, ako se radi o nadoknadi manjih koštanih defekata, ili neposredno prije ugradnje implantata, ako je neophodno nadoknaditi veće koštane defekte.
Ugradnjom implantata se čuvaju okolni zdravi zubi čime se izbjegava njihovo brušenje i oni kao takvi ostaju netaknuti, što predstavlja najveću uslugu koju možete učiniti za zdravlje vaših zuba. Jedino implantati mogu obezbijediti funkciju govora i žvakanja kakvu ste imali prije gubitka zuba. Studije pokazuju da uspešnost implantata nakon 10 godina funkcije iznosi 95%, dok se 30% zuba nosača mostova, u periodu od 7 do 10 godina izgubi.

Metode ugradnje implantata

Naš tim