Kako alkoholna pića i sokovi utiču na zdravlje vaših zuba?

Konzumacija alkoholnih pića i sokova može da ima veliki uticaj na zdravlje vaših zuba.  Evo nekoliko glavnih štetnosti, kao i objašnjenje za svaku od njih.

Kisela erozija:

Mnogi sokovi, naročito gazirani, kao i određena alkoholna pića poput vina, sadrže visok nivo kiseline koje može oštetiti zubnu gleđ.

Oštećenje gleđi čini zube slabijim i sklonijim karijesu i osjetljivosti.

Povećan rizik od karijesa:

Alkoholna pića i sokovi često sadrže visok nivo šećera. Bakterije u ustima koriste šećer za proizvodnju kiseline koja oštećuje zube.

To može dovesti do stvaranja karijesa, što zahtjeva stomatološku intervenciju.

Dehidracija i smanjeno lučenje pljuvačke:

Alkohol može dovesti do dehidracije i smanjenog lučenja pljuvačke. Pljuvačka pomaže u neutralisanju kiselina i ispiranju ostataka hrane i bakterija.

Smanjena količina pljuvačke povećava rizik od karijesa, oštećenja zuba i bolesti desni.

Promjena boje zuba:

Tamnija alkoholna pića kao što su crveno vino, viski i pivo, kao i tamni sokovi mogu ostaviti mrlje na zubima.

Dugotrajna konzumacija ovih pića može rezultirati trajnim promjenama boje zuba, što može zahtjevati profesionalno izbjeljivanje.

Pojačano trošenje  zuba:

Gazirani sokovi i određena alkoholna pića mogu sadržavati ugljen-dioksid, što dodatno doprinosi oštećenju zuba.

Ovo oštećenje može dovesti do slabljenja strukture zuba i povećane osjetljivosti.

Redovno održavanje oralne higijene i ograničavanje unosa alkoholnih pića i sokova može pomoći u smanjenju ovih štetnih efekata na zube.