Kontaktirajte nas

Estetska stomatologija

Keramičke fasete

Keramičke fasete su danas jedan od najpopularnijih estetskih zahvata u stomatologiji. Još ih zovemo keramički viniri ili ljuspice. U suštini, fasete predstavljaju tanke navlake kojima se uz minimalno ili čak bez brušenja zubne supstance – tzv. non-prep fasete, može postići vrhunska estetika.

Fasetama se mogu korigovati oblik, položaj i boja zuba i najčešće se stavljaju na prednju površinu zuba.

Jako je bitno kod izrade faseta postaviti pravu indikaciju za izradu. Nedostatak je da se ne mogu uvijek izraditi, a otežavajući faktori su pacijenti sa jako potrošenim zubima, velikim plombama na zubima, pacijenti koji imaju loše navike kao što je grickanje olovaka, noktiju, škrgutanje zubima, itd…

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba spada u estetske stomatološke tretmane kojim se postojeća boja zuba mijenja u par nijansi svjetliju boju. Idealan je za pacijent koji imaju prirodne i zdrave zube.

Razlikujemo ordinacijsko izbjeljivanje i kućno izbjeljivanje.

Kompozitne plombe

Stomatologija u svakom segmentu napreduje iz dana u dan. Tako je i u restaurativnoj stomatologiji, gdje imamo veliki napredak na polju estetskih materijala. Danas u praksi imamo veliki izbor kompozitnih plombi, odnosno ‘bijelih plombi’. Raznolika paleta nijansi i boja tih plombi omogućava za svakog pacijenta mogućnost pronalaska odgovarajuće boje, koja će se prirodno uklopiti u okruženje. Bijele plombe se koriste i za prednje i za bočne zube i podrazumijevaju uklanjanje samo onoliko zuba koliko je zahvaćeno karijesom.

Naš tim