Kontaktirajte nas

Opšta stomatologija

Restaurativna stomatologija

Stomatologija u svakom segmentu napreduje iz dana u dan. Tako je i u restaurativnoj stomatologiji, gdje imamo veliki napredak na polju estetskih materijala. Danas u praksi imamo veliki izbor kompozitnih plombi, odnosno ‘bijelih plombi’. Raznolika paleta nijansi i boja tih plombi omogućava za svakog pacijenta mogućnost pronalaska odgovarajuće boje, koja će se prirodno uklopiti u okruženje. Bijele plombe se koriste i za prednje i za bočne zube i podrazumijevaju uklanjanje samo onoliko zuba koliko je zahvaćeno karijesom.

Dječija stomatologija

Dječija stomatologija se može definisati kao cjelokupna stomatologija primjenjena na djeci, u uzrastu od rođenja pa do navršene 15. odnosno 18. godine života. Osnovni zadatak ove grane stomatologije jeste prevencija i očuvanje zdravlja usta i zuba u najranijem periodu života djeteta, kao i liječenje nastalih patoloških promjena.

Zbog činjenica da su zubi naših najmlađih napadnuti karijesom ranog djetinjstva, što dovodi do narušavanja zdravlja potrebno je temeljno pristupanje doktora stomatologije kroz niz individualnih mjera koje se sastoje u balansiranju ishrane, poboljšanju oralne higijene, profesionalnoj promjeni fluorida kao i sredstava za remineralizaciju, kako bi se mogli očekivati rezultati u smislu očuvanja zdravlja usta i zuba.

Dječija stomatologija tretira pacijente u različitim fazama fizičkog, mentalnog i emocionalnog razvitka, zato je bitno da prve kontakte ostvarimo već u prvoj godini života kada počinjemo raditi na povjerenju što je osnovni preduslov za uspjeh u stomatološkim zahvatima kod djece.

Rana pojava karijesa na zubima u bočnoj regiji, zbog karakteristične morfologije griznih površina, se može spriječiti ZALIVANJEM FISURA,odnosno pečaćenjem. To je jedna od najefikasnijih metoda u prevenciji karijesa uz redovne kontrole koje se obavljaju u periodu 6 do
12 mjeseci.

Endodoncija

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem pulpe unutar kanala korijena zuba.

Najčešći razlog liječenja zuba je dugotrajan karijes, koji nije na vrijeme saniran. Pored karijesa, razlozi liječenja zuba su trauma, fraktura zuba ili infekcija. Simptomi koji se javljaju i dovode pacijenta stomatologu su pulsirajući bol, otok, reagovanje zuba na hladno ili toplo, bol na zagriz ili pojava fistule.

Endodontsko liječenje zuba je bezbolan proces koji se izvodi pod lokalnom anestezijom.

Liječenje zuba može da se završi u jednoj posjeti, dok je u većini slučajeva potrebno dvije ili tri posjete pacijenta.

Za mehaničko čišćenje kanala korijena koristimo ručne i mašinske igle, dok za ispiranje kanala koristimo dezinfekcijske rastvore i na taj način pripremamo kanal zuba za završno punjenje.

Najbitnije u toku liječenja zuba je da se bakterije u zubu i oko zuba smanje na nivo da se organizam može sam izboriti sa njima i tada smatramo da je liječenje zuba uspješno.

Na redovnim posjetama i kontrolama stomatolog može da uoči karijes i na vrijeme da ga sanira, te na taj način spriječi potrebu za liječenjem zuba.

Naš tim