Šta trebate znati ukoliko želite izbijeliti zube

Često dobijamo pitanja kako u svakodnevnom radu, tako i privatno šta mislite o onoj olovci što reklamiraju za izbjeljivanje,  kako to izbjeljuju zube u kozmetičkim salonima, da li je to štetno, šta bi uradili, itd…

Pa da vam napišemo par redova  o ovoj temi.

Jako puno reklame danas imamo što na  Facebooku, što nas Instagramu. Generalno na internetu danas postoji veliki broj komercijalnih preparata.  Od olovaka, aparatića sa gelom, trakica, gelova, pasta i vodica za izbjeljivanje, pa do prirodnih  preparata  iz kućne radinosti kao što je soda bikarbona, aktivni ugalj,sol,limun, jagoda, kurkuma.

Postavlja se pitanje da li je to ispravno? Da li možemo napraviti više štete, nego koristi? I da li je to stvarno tako lako i jednostavno  kao što nam se prezentuje?

Prvo, ukoliko ste se odlučili da izbjelite zube, konsultujte se sa vašim stomatologom o mogućnostima i načinu izbjeljivanja. Nemojte odogovore i rješenja tražiti na internetu. Nemamo svi istu boju zuba, isto stanje u ustima i nemoguće je da svima baš odgovara  jedan te isti način izbjeljivanja.

Potrebno je da se uradi pregled i da se ustanovi da li imate karijesa, da li imate nekih liječenih zuba, da li imate plombe koje su u zoni koja se vidi kad pričate i smijete se, da li imate povlačenje desni, da li imate naslaga i kamenca… to su sve faktori koji utiču na izbjeljivanje.

Ukoliko imate sve zdrave zube potrebno je prije izbjeljivanja ispolirati zube i ukloniti sve naslage sa zuba, jer je na taj način efekat izbjeljivanja puno bolji.

Ukoliko imate karijes na zubima, potrebno ga je sanirati prije izbjeljivanja zuba.

Ukoliko imate nekih liječenih zuba, te zube nije moguće klasično bijeliti. Za njih postoji posebna metoda izbjeljivanja.

Ukoliko imate plombe na prednjim zubima, morate znati da plombe ne možemo izbjeliti i da se nakon izbjeljivanja one moraju zamijeniti svjetlijom bojom.

Ukoliko imate povlačenje desni, prilikom izbjeljivanja te dijelove zuba moramo zaštiti, jer bi nakon izbjeljivanja zubi bili JAKO osjetljivi.

Čitanjem prethodih rečenica možete zaključiti zašto je jako bitno obaviti pregled prije samog izbjeljivanja da bi znali šta možete očekivati.