Šta očekivati nakon liječenja zuba

Nakon završetka liječenja zuba potrebno je da znate da je moguće da vas taj zub boli, te da osjetite bol pri zagrizu i da zub bude osjetljiv. To je normalno prvih par dana nakon liječenja i možete da koristite neke lijekove protiv bolova, kao što je brufen, nalgesin ili paracetamol. Ukoliko se  bolovi  nastave i nakon pet  dana tad se možete konsultovati sa Vašem stomatologom za dalje.

Zbog osjetljivosti na zagriz možete da prištedite tu stranu vilice par dana i da žvaćete na drugu. Ipak nakon par dana pomalo već možete da koristite obe strane za žvakanje i ta osjetljivost će u potpunosti nestati. Održavati dobru oralnu higijenu, posebno na strani na kojoj je rađeno liječenje, jer tu stranu slabije koristite za žvakanje, pa je mogućnost nakupljanja naslaga veća.

Pacijenti su mišljenja da ukoliko neki zub nema živac, taj zub ne može da boli, ipak moguće je da vas taj zub boli. U toku endodoncije mi želimo da liječenjem smanjimo broj bakterija u zubu na nivo da se organizam sa njima bori. Mi nikad u liječenju ne možemo da 100% eliminišemo bakterije, ali želimo da ih smanjimo. Ukoliko taj broj bakterija ostane veći, zub će neko vrijeme biti miran, ali kako broj bakterija počne da raste i zub može da počne da boli, otiče ili da se stvori fistula.

Zato je bitno da se rade redovne kontrole i prave RTG snimci zuba, da bi smo mogli da pratimo i na vrijeme reagujemo.