10 prednosti dentalnih implantata

Ukoliko razmišljate o dentalnim implantatima kao opciji nadoknade izgubljenog jednog ili više zuba, velika je vjerovatnoća da ćete imate nekoliko pitanja. Da li su implantati najbolja opcija? Da li ste vi pogodan kandidat za ugradnju implantata? Koje vrste postoje? Koliko dugo traju?

Da bismo vam dali više informacija i pomogli odgovoriti na najčešća pitanja sa kojima se mi susrećemo u praksi, napravili smo listu od 10 prednosti koje implantati nude.

1. Izgledaju kao prirodan zub

Protetska krunica nošena implantatom će se savršeno uklopiti u zubni niz kako oblikom i veličinom, tako i bojom.

2. Ponašaju se kao prirodan zub

Jedna od najvećih prednosti implantata je upravo ta da se ponaša kao prirodan zub, obezbjeđujući snagu i funkciju koja nema premca u odnosu na druge protetske nadoknade. Razlog tome je što je implantat čvrsto usidren u kost vilice, slično prirodnom korijenu, te na taj način pruža veliku stabilnost krunici.

3.Sprječavaju gubitak kosti

Jedna od posljedica gubitka prirodnog zuba je gubitak kosti na tom mjestu. Razlog tome je što više nema korijena koji bi podstakao jačanje kosti. Postavljanjem dentalnog implantata stimuliše se opstanak preostale kosti, te se na taj način sprječava daljnji gubitak kosti.

4. Dugotrajni i izdržljivi

Uz pravilnu higijenu i održavanje, te redovnu kontrolu implantati potencijalno mogu biti doživotni, odnosno imaju visoku stopu preživljavanja.

5. Svestrani

Mogućnosti izrade protetske nadoknade preko implantata su mnogobrojne, od izrade jedne krunice, više krunica, mostova, proteza. Ovo nam daje mogućnost dizajna i izrade rada koji najbolje odgovara vašem stanju u usnoj duplji.

6. Poboljšana sposobnost žvakanja i govora

Uz pomoć implantata i protetskog rješenja na implantatima ponovo možete prirodno gristi i žvakati, te jesti hranu koju želite.

7.  Sprječavaju promjene u izgledu lica

Zubi i vilice daju potporu mišićima lica. Gubitkom zuba mijenja se i spoljašnji izgled, te često možemo vidjeti pacijente kojima je izmijenjen oblik lica, čineći da lice izgleda starije nego što zaista jeste. Ugradnjom implantata ne čuvamo samo kost i nadoknađujemo zube, nego čuvamo i izgled i prirodan oblik lica.

8.  Poboljšavaju vaše oralno zdravlje

Iako ugradnja implantata može zvučati invazivno i zastrašujuće, većina stomatologa se slaže u jednom, a to je da je ugradnja implantata minimalno invazivan tretman ukoliko vam nedostaje jedan zub. Zašto? Zato što ne utiču negativno na druge zube, odnosno ne narušavamo integritet okolnih zuba. Na taj način čuvate svoje zdrave zube i posljedično brinete o svom oralnom zdravlju na duže staze.

9. Održavaju susjedne zube stabilnim

Nedostatak samo jednog zuba u vilici dovodi do promjena u položaju susjednih zuba, te dolazi do neusklađenosti i u zagrižaju i u osmijehu. Usljed nedostatka samo jednog zuba tokom vremena zubi imaju tendenciju da se pomjeraju. Ugradnjom implantata mi čuvamo položaj i mjesto susjednih zuba.

10. Vraćaju samopouzdanje

Zbog stabilnosti i sigurnosti koju implanatat daju ugodnije ćete razgovarati, smijati se, jesti, ljubiti.