Važnost oralnog zdravlja za trudnice

Trudnoća je čarobno vrijeme u životu svake žene. S obzirom na sve promjene koje se događaju tokom ovog perioda, često se zaboravlja na jedan od ključnih aspekata trudnoće – oralno zdravlje. Oralno zdravlje tokom trudnoće ima duboko povezanu vezu sa zdravljem majke i djeteta i stoga zahtijeva posebnu pažnju i njegu.

1. Povezanost između trudnoće i oralnog zdravlja:

Hormonske promjene: Tokom trudnoće dolazi do promjena u hormonima, posebno progesterona i estrogena.  Ove  promjene mogu uticati na oralno zdravlje, povećavajući rizik od gingivitisa (zapaljenje desni) i paradontopatije (bolesti potpornih struktura zuba).

Jutarnje mučnine: Mučnine su čest pratilac trudnoće, a povraćanje može dovesti do povećane izloženosti kiselinama koje mogu oštetiti zubnu gleđ. Isto tako zbog ojećaja mučnine može biti otežano pranje zuba, pa sa i sam miris i ukus kaladonta mogu dovesti do osjećaja mučnine. U takvim slučajevima konsultovati se sa stomatologom da se nađem optimalan način za održavanje higijene.

 Pojačana potreba za ugljenim hidratima: pojačana potreb za slatkišima, kolačima, grickalicama, može dovesti do pojačanog nakupljanja naslaga na zubima, a uz slabiju higijenu je uvod u nastanak karijesa i upaljenih desni.

2. Zašto je oralno zdravlje bitno tokom trudnoće:

Smanjen rizik od komplikacija: Istraživanja su pokazala da neliječeni problemi sa oralnim zdravljem tokom trudnoće mogu povećati rizik od komplikacija kao što su prijevremeni porođaj i niska porođajna težina.

Zdrave desni i zubi su važni za cjelokupno zdravlje majke i bebe.

Udobnija trudnoća: Zdravi zubi i desni omogućavaju trudnici da se skoncentriše na sve druge aspekte trudnoće, umjesto na bol u ustima i potencijalne stomatološke probleme.

Prenos oralnih navika na dijete: Početak brige o oralnom zdravlju tokom trudnoće može postaviti temelje za pravilne oralne navike kod budućeg djeteta. Zdrava trudnica često ima veću vjerovatnoću da će se brinuti o oralnom zdravlju svog djeteta.

3. Kako očuvati oralno zdravlje tokom trudnoće:

Redovne posjete stomatologu: Stomatolog će moći da prati i liječi eventualne probleme sa oralnim zdravljem za vrijeme trajanja trudnoće.

Pravilna ishrana: Pravilna i balansirana ishrana je od suštinskog značaja. Izbjegavajte previše  slatkiša i kiselih napitaka koji mogu oštetiti zube.

Oralna higijena: Redovno pranje zuba i korišćenje zubnog konca su ključni za očuvanje zdravlja zuba i desni.

Stomatološke intervencije: Sve rutinske intervencije, kao što su uklanjanje zubnog kamenca i poliranje, popravka zuba, liječenje zuba, vađenje zuba mogu da se rade tokom trudnoće i to pod lokalnom anestezijom. Sve vrste hitnih stomatoloških intervencija se takođe mogu uraditi tokom trudnoće.

Oralno zdravlje ne smije biti zanemareno tokom trudnoće. Briga o zubima nije važna samo za  vas, već i za vašu prinovu. Redovne posjete stomatologu, pravilna ishrana i dobra oralna higijena su

ključni za održavanje oralnog zdravlja tokom ovog važnog perioda u vašem životu. Vaš osmijeh i zdravlje vaše bebe to zaslužuju.