Najčešća pitanja koja pacijenti postavljaju na pregledu za ugradnju implantata?

1. Da li ugradnja implantata boli?

Ugradnja implantata se izvodi pod lokalnom anestezijom i sama procedura nije bolna. Najčešće pacijenti nakon intervencije kažu: “Da sam znao/la,  odvažio/la bih se i ranije.”Za pacijente koji imaju veliki strah od stomatologa i stomatoloških intervencija, a opet žele da urade nešto za sebe i svoje zdravlje, imamo mogućnost izvođenja intervencija pod sedacijom uz prisustvo anesteziologa.

2. Šta mogu očekivati nakon ugradnje implantata?

 Nakon ugradnje implantata pacijentima savjetujemo da odmaraju ostatak dana i da se pridržavaju uputstava koje će dobiti od naših ljekara. Ta uputstva podrazumijevaju hladan oblog, i konzumiranje mekane i ohlađene hrane. Ukoliko je potrebno, pacijenti koriste i tablete za bolove. Drugi i treći dan mogu očekivati otok regije gdje su rađeni implantati. Otok može da varira od minimalnog do većeg otoka, taj otok je različit kod svake osobe.

3. Koju vrstu implantata koristite?

U našoj ordinaciji koristimo implantate švicarske firme Štrauman. Štrauman je svjetski poznat brend po korištenju materijala vrhunskog kvaliteta, pouzdanosti i dugotrajnosti.

4.Da li su implantati doživotni?

Štrauman firma daje doživotnu garanciju na pucanje implantata. Ipak trajnost implantata zavisi od velikog broja faktora. Iz tog razloga je najvažnije da pacijenti koji imaju ugrađene implantate dolaze na redovne kontrole, najmanje jednom godišnje. Na tim kontrolama naši ljekari prate kako pacijenti održavaju oralnu higijenu. Način održavanja oralne higijene je jedna od najvažnijih stavki za dugotrajnost implantata. Na tim redovnim kontrolama ljekari mogu da uoče ukoliko se neke promjene dešavaju i odmah reaguju.

5. Od čega su implantati napravljeni?

Za izradu dentalnih implantata koristi se titanijum. To je materijal koji je biokompatibilan sa ljudskim organizmom. Šta to znači? To znači da on ne ispoljava toksično, alergeno, kancerogeno ili radioaktivno dejstvo.

6. Da li sam ja adekvatan pacijent za ugradnju implantata?

Danas je skoro svaki pacijent pogodan kanditat za ugradnju implantata. Relativne kontraindikacije bi bile neke uznapredovale i nekontrolisane sistemske bolesti. Isto kao i dugogodišnji nedostatak zuba ili dugogodišnje nošenje neadekvatne mobilne proteze koje su dovele do velikog gubitka kosti. Međutim da bi se tačno moglo procijeniti stanje za ugradnju implantata potrebno je da se uradi klinički pregled i urade snimci zuba i vilica.

7. Da li se smijem ići na magnetnu rezonancu ukoliko imam implantate?

Titanijum nema feromagnetna svojstva, pa je odlazak na magnetnu rezonancu bezbjedan, tj. magnetna rezonanca ne dovodi do pomjeranja implantata u kosti.