Zašto je oralni tuš dobra investicija?

Pravilno održavanje higijene podrazumjeva korištenje četkice za zube i paste. Međutim, samo navedeno nije dovoljno. Na tržištu postoje dodatna pomoćna sredstva za oralnu higijenu, a to su dentalni konac, interdentalne četkice, strugač jezika, te oralni tuš.

Danas bi se posvetili oralnom tušu. Kakav je to aparat? Čemu služi? Koje su mu prednosti, a koji su nedostaci?

Oralni ili dentalni tuš je električni aparat koji koristi vodu  pod pritiskom za uklanjanje nečistoća, ostataka hrane I bakterija iz teško dostupnih mjesta u usnoj šupljini.

Oralni tuš predlažemo kao obavezno pomoćno sredstvo za održavanje higijene kod pacijenata koji imaju ugrađene implantate, mostove, krunice, kao i kod pacijenata koji nose fiksni ortodontski aprat.

Na tržištu postoje razne vrste oralni tuševa, a razlikuju se po:

  • vrsti napajanja( na struju ili na baterije)
  • rezervoaru za vodu( u dršci tuša ili kao zaseban rezervoar)
  • jačini mlaza vode
  • vrstama nastavaka.

Predlažemo da izaberete oralni tuš poznatijih proizvođača, jer se pokazalo da manje poznati oralni tuševi, a samim tim i jeftiniji, imaju manji pritisak, pa jačina mlaza vode nije dovoljno jaka, čime se smanjuje i efikasnost čišćenja.

Ono što je za pacijente bitno je da odaberu onaj koji će njima najviše odgovarati. Za kućnu upotrebu predlažemo oralni tuš na struju i sa rezervoarom za vodu koji je odvojen od drške. Pacijenti koji često putuju će izabrati oralni tuš na baterije sa rezervoarom koji se nalazi u dršci.

Rok trajanja je kao i svakog malog kućanskog aprata.

Nedostatci oralnih tuševa:

  1. Cijena – visoka cijena može da bude glavni razlog odustajanja od kupovine.
  2. Veličina- oralni tuševi na struju mogu da zauzmu dosta mjesta na umivaoniku ili nekom mjestu u kupatili
  3. Prva korištenja mogu biti malo neuredna, vode može biti po ogledalu, umivaoniku, licu, no međutim s malo prakse vrlo brzo ćete ovladati korištenjem ovog vrlo korisnog aprata.

Smatramo da upotreba oralnog tuša ima više prednosti, nego nedostataka i da je to vrlo dobra investicija za održavanje oralnog zdravlja, prvenstveno kod pacijenata koji imaju implantate.